Svijet

Јушченко користи и грип да би остао у фотељи

КИЈЕВ - Украјина би могла да одгоди до маја предсједничке изборе који су заказани за 17. јануар уколико власти не буду у стању да контролишу епидемију новог грипа, изјавио је данас замјеник шефа предсједничког секретаријата Игор Попов.


Попов је оптужио Владу премијера Јулије Тимошенко да је неспремно дочекала епидемију и најавио могућност проглашења ванредног стања.

"Надамо се да ће Влада моћи да контролише епидемију без ванредног стања", навео је Попов у тексту за информативни сајт "Украјинска правда" .

Он је додао да мјере које су већ предузете, попут забране јавних окупљања, укључујући политичке скупове, покрећу питања о степену регуларности избора.

"До гласања је остало више од два мјесеца, па је сасвим могуће да се превазиђе први талас грипа и избјегне други талас. Уколико буде проглашено ванредно стање, избори ће морати да буду одгођени", написао је украјински званичник.

Ванредно стање и датум одржавања избора су ствари о којима одлучује парламент. У овом тренутку већина парламентарних странака жели да избори буду одржани по плану.

Очекује се да ће Тимошенко и бивши премијер Виктор Јанукович да одмјере снаге у другом кругу гласања. Анкете показују да ће актуелни предсједник Виктор Јушченко тешко проћи у други круг.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog