Svijet

Шри Ланка страхује од "случаја Косово"

КОЛОМБО - Шри Ланка ће опрезно приступити политичком рјешењу проблема Тамилских тигрова, јер страхује од судбине сличне Косову, рекао је секретар у Министарство за људска права Шри Ланке Раџива Виџесихна.


"Намјеравамо да идемо даље са процесом преноса овлаштења, али један проблем са федерализмом у малој земљи јесте да је она тиме подложнија распаду", рекао је Виџесихна листу "Хинду".

Он је додао да је најбољи примјер за то Косово.

"Запад је рекао дајте им аутономију, а ми ћемо гарантовати јединство, али двије године касније они су подржали независност. Обећање је обећање и ми морамо да будемо опрезни", рекао је Виџесихна.

Он је додао да је вријеме да се ојача демократија у односима са Тамилима и да се осигура имплементација договореног 1987. године.

"Вријеме је за нови политички почетак. Нажалост, постојали су дискриминација и насиље перотив Тамила током 70-тих и 80-тих година прошлог вијека и код многих је то и даље у горком сјећању.

Он је додао да је Шри Ланка вјеровала да ће споразум 1987. године помоћи да се ријеше неке ствари, али то се није догодило већином због бескомромисног става припадника Ослободичаких тигрова Тамилског Елама /ЛТТЕ/, али и због политичара Шри Ланке.

"Нажалост у наредних 20 година ЛТТЕ је успио да се веома успјешно представи као једини представник тамлиског народа, а што је била фикција. Постојале су многе тамилске групе, али које нису имале херојски имиџ као ЛТТЕ. Те групе постале су највеће жртве мировног споразума из 2002. Влада није била овољно јака да се одупре десетковању ових група и њима је измакнуто тло под ногама", рекао је он.

Он је додао да Тамили да добију више овлаштења и могућност доношења одлука о свим небезбједносним аскпетима управљања, као што су социјална и питања образовања.

"Ријешили смо неке почетне проблеме, али не примјењујемо одредбе мировног споразума довољно брзо због тензија посљедњеих 20 година", нагласио је Виџесинха.

Влада Шри Ланке је 1987. године потписала мировни споразум са Тамилима и са тадашњим индијским премијером Раџивом Гандијем о слању мировних снага у ту земљу, али Тамили су одбили да одбаце оружје и сукоби су настављени у којима је изгинуло више од 1 200 индијских војника.

Уз посредовање Норвешке 2002. године потписан је мировни споразум о прекиду ватре и разоружању. Пут који повезује полуострво Џафна са остатком Шри Ланке отворено је прив пут након 12 година. Влада је укинула забрану тамилских тигрова који су одбацили захтјеве за независном државом.

Влада се почетком јануара 2008. године повукла из овог споразума и покренула велику офанзиву против Тамила, а у јануару ове године војници су заузели сјеверни град Килиночи, који су тамилски тигрови држали 10 година као свој административни центар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog