Društvo

Више од пола наставника и ученика не зна користити рачунар

БАЊА ЛУКА - Више од 50 одсто наставника и ученика у основним школама у Републици Српској, није обучено за рад на рачунару, показала је анкета коју је Министарство просвјете и културе РС спровело у укупно 194 основне школе.


Александар Милетић из Одјељења за развој и европске интеграција у Министарству просвјете и културе РС казао је да је анкета о опремљености школа информатичком технологијом показала да од укупног броја наставника, њих 8 015, који су њоме обухваћени 4.175 наставника није обучено за рад на рачунару.

"Када је у питању ниво обучености, запослени у школи, рачунајући управу, наставнике, педагошку службу и библиотекаре, њих укупно 2 951 уопште не зна да ради на рачунару", казао је Милетић.

Он је појаснио да свега 521 радник у основним школама има напредни ниво познавања рада на рачунару, који подразумијева кориштење интернета, рад у програмима ворд, пауер поинт, корел дров, адоб фотошоп и слично.

"Када је ријеч о кориштење рачунара током наставе, 298 наставника га користи сваки час, док највећи број, њих 1 150, рачунар користи информативно", казао је Милетић.

Он је навео да је иста анкета показала да је 57 одсто од укупно 119 123 испитаних ученика изјавило да не познаје рад на рачунару.

"Министарство сваки пут када донира некој школи рачунарску опрему обучава и наставнике за рад на рачунару и то не само наставнике информатичких предмета, већ и других, како би у наставном процесу знали користили рачунар за стицање и преношење знања ученицима", појаснио је Милетић.

Из ОШ "Милош Црњански" из Бање Луке је саопштено да централна школа има кабинет информатике и да скоро сваки ученика има сопствени рачунар, док у подручној школи немају чак ни телефон, а камоли рачунар.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић казао је да је у плану један програм да наставници и професори информатике у основним и средњим школама уз сарадњу с партнерима из области информатике обучавају своје радне колеге.

"То је много јефтиније него неки програми међународне верификације, који представљају велики трошак. Већ имамо учионице, имамо доста информатичке опреме, а ускоро очекујемо опремање још 33 кабинета из једне кинеске донације, тако да имамо све на располагању", навео је Касиповић.

Он је појаснио да би тим професорима и наставницима који би обучавали остале своје колеге била плаћена одређена накнада, што је у сваком случају много јефтиније у односу на неки други начин обуке.

Касиповић је истакао да је планирано да се овај пројекат реализује до краја марта наредне године.

"Ми бисмо на тај начин описмењавањем за рад на рачунару око 18.500 запослених у образовању и око 10.000 матураната добили око 30.000 информатички писмених људи у РС, што би побољшало наше могућности приликом апликација за разне ИПА пројекте", навео је Касиповић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog