Politika

Ђелић: Србија у децембру одлучује хоће ли се кандидовати за ЕУ

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је да ће државни врх у децембру донијети коначну одлуку о томе да ли ће Србија поднијети кандидатуру за чланство у Европској унији.


"У интензивној комуникацији смо са европским партнерима са којима се договарамо око свих кључних корака који се тичу европске перспективе Србије, укључујучи и разматрање најбољег датума за подношење захтева за чланство у ЕУ. Веома је вероватно да ћемо поднети кандидатуру до Нове године", рекао је Ђелић.

На питање да ли се нада да ће Холандија попустити и дозволити Србији наставак европских интеграција, Ђелић је рекао да се "не ради о томе да Холандија попусти, већ све зависи од извештаја главног тужиоца Хашког трибунала, Сержа Брамерца".

Ђелић је рекао да очекује да ће Брамерцов извјештај бити позитиван "са формулацијом да постоји пуна сарадња Србије са Трибуналом, јер је то реалност и истина".

Он је навео да би то "било довољно да се Холандија прикључи европском консензусу око Србије".

"Ради се само о једној земљи, и сваког дана радимо на томе да је убедимо да чинимо све да откључамо ту браву. Једини сигуран пут је изручење двојице преосталих хашких оптуженика. Онда би све ишло као по траци. И то веома брзо", рекао је Ђелић.

Он је најавио да ће 12. новембра присуствовати пленарној сједници Европског парламента, који ће дати своје мишљење о укидању виза грађанима Србије за путовање у ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog