Svijet

Штит па штит: Нови приједлог Пољској

ВАРШАВА - Француска и пољска војна индустрија понудиле су Варшави и Паризу француско-пољски штит, док Пољска чека да је САД укључе, вјероватно тек у каснијој фази 2018. године, у нови пројект америчког антиракетног штита преко ракета СМ3.


„Тај систем могао би да буде алтернатива за антиракетни систем патриот и допуна америчког антиракетног шита СМ3", казао је дневнику „Полска" о плану који је већ представљен министрима одбране двије земље пољски министар одбране Богдан Клих.

„Штит Пољске", како су га назвале пољска војна компанија Бумар и француска МБДА, требало би да представља заштиту од напада ракетама средњег домета.

„Већ 60 одсто система је готово. Штит је састављен од три компоненте: ракета средњег домета Астер 30 које производи француски МБДА, ракета кратког домета ВЛ Мица које такође производе Французи и нашег система артиљерских и ракета непосредне одбране", казала је листу портпарол Бумара Моника Коњецко.

Бумару су потребне још двије године да заврши свој пројект производње, а према процјенама пољских стручњака француско-пољски штит могао би да почне да функционише већ за четири године.

Велику предност према процјенама пољских стручњак тај француско-пољски штит имао би јер би био под пољском контролом, док ће амерички штит бити под контролом НАТО.

О употреби једне батерије патриота коју ће Пољацима највероватније од наредне године за обуку пољских војника дати Пентагон, одлучиваће САД.

Први корак ка тјешњој војној сарадњи Француска и Пољска учиниле су у четвртак, када су у Паризу пољски премијер Доналд Туск и његов домаћин француски предсједник Никола Саркози потписали декларацију о стратешког партнерству између осталог и у области одбране.

„Ангажовање Пољске у европску политику одбране, извјесна ревизија стратегије НАТО и сарадња Француске и Пољске у тој области руку под руку", навео је Саркози послије тог састанка шта је договорено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog