Društvo

Неизвјесна заштита ливањских дивљих коња

ЛИВНО - Јавна расправа о нацрту Одлуке о заштити дивљих коња, који годинама живе под ведрим небом на висоравни Крузи изнад Ливна, није изазвала веће интересовање становника ове општине, па је и усвајање одлуке којом би сталну бригу о коњима преузела oпштина крајње неизвјесна.


У јавној расправи, коју је иницирао начелник општине Лука Челан, након што је 15. октобра усвојен нацрт Одлуке о заштити дивљих коња, учествовало је само двадесетак грађана, међу којима је било и неколико бивших власника коња који су почетком рата пуштени на висораван Крузи како би преживјели.

Помоћник начелника за привреду и инспекцијске послове Фикрет Ситнић рекао је новинарима да су у јавној расправи одржаној 4. и 5. новембра наглашена два главна проблема - утврђивање власништва на коњима и накнада материјалних штета власницима имања коју коњи чине у потрази за храном.

Ситнић је рекао да су учесници у јавној расправи били јединствени да коње треба трајно заштитити, а већина сматра да бригу о њима треба преузети Општина јер су "ничији" коњи, којих на висоравни Крузи има око 300, постали својеврсна туристичка атракција.

Петицију за заштиту дивљих коња, која је покренута прошле године, потписало је више од 6.000 грађана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog