Republika Srpska

Гордон Браун позива на увођење такси за финансијске трансакције

СЕНТ ЕНДРЈУЗ - Британски премијер Гордон Браун позвао је данас учеснике самита групе 20 индустријски развијених земаља /Г20/ да размотре увођење такси на финансијске трансакције како би се свијет заштитио од нове банкарске кризе.


Браун је окупљеним министрима финансија групе 20 богатих земаља Г20 у Шкотској рекао да би глобални намет за финансијске транскације био један начин да финансинске институције буду одговорније према друштву.

Британски премијер је додао да није прихватљиво да банкарске успјехе дијеле малобројни, док њихове неуспјехе плаћају сви.

Браун је нагласио да Британија неће сама дјеловати у вези са такозваним Тобиновим порезом, рекавши да ће га примјенити само у случају да то исто учине и сви свјетски финансијски центри, укључујући САД, Европу, Азију, Блиски исток и Швајцарску.

"Британија неће предузимати ништа уколико и друге земље не предузму са њом неопходне кораке. Вјерујем у снажан глобални финансијски сектор и у отворену глобализацију", рекао је Браун.

Он је додао да вјерује да ће глобалне економија и друштво напредовати само уколико буде дјеловало унутар рационалних и фер оквира.

Раније се сматрало да се Британија противи тој идеји страхујући да би то нанијело штету лондонском Ситију, највећем европском финансијском "насељу", а САД изразиле су сличну забринутост.

Дебата око нове верзије Тобиновог пореза убрзала се од избијања финансијске кризе прошле године са Француском и Њемачком које предводе позиве за његовим увођењем.

Овај порез првобитно је предложио Нобеловац економиста Џејмс Тобин 1971. године као средство смањења спекулација на глобалним тржиштима, али је и сам Тобин касније почео да сумња у изводљивост своје властите идеје.

У августу ову идеју је поново оживио Адер Тарнер, предсједавајући британске Управе финансијских служби, као начин обезбјеђивања "чувара" против економске ккризе. Али његов приједлог дочекан је поругом у Ситију.

Представници хумнитарне организације Оксфам, са друге стране, кажу да је говор Брауна наговијестио да ће ускоро и банке морати да положе рачуне.

"Порез банкама биће велики корак ка рашчишћавању нереда који је створила њихова огромна похлепа", рекао је виши савјетник Оксфама Макс Лосон.

Министри из 20 водећих економија су се окупили у Сент Ендрјусу како би разговарали о начинима да заштите светску економију од понављања кредитне кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog