Politika

Фејт: Срби ризикују губитак ''својих општина'' ако не изађу на изборе

ПРИШТИНА - Шеф Међународне цивилне мисије и представник ЕУ на Косову Питер Фејт упозорио је да Срби ризикују да изгубе власт у општинама и на територијама на којима су већина, уколико буду бојкотовали изборе 15. новембра на Космету.


Фејт је рекао да, уколико буде бојкота, неће бити именовања српских представника на мјеста предсједника општина Штрпце и Ново Брдо, оцијенивши да излазност на изборе неће бити врло мала.

"Не би требало да спекулишемо око тога. Управо сам имао састанак са свим српским политичким лидерима и кандидатима грађанских иницијатива и имам осјећај да постоји једна прилична заинтересованост да се учествује", рекао је Фејт.

На питање шта Срби добијају формирањем нових општина и колико ће њихов живот у новим општинама и даље зависити од централних власти у Приштини, Фејт је рекао да ће имати привилегију повезаности са Београдом и Србијом, како би прибављали ресурсе за образовање, здравство и друге битне ствари.

"То ће бити и прилика да се обезбједи да српска заједница једноставно настави свој начин живота и да очува своје културно и вјерско насљеђе", рекао је Фејт, потврдивши да постоји озбиљан ризик да Албанци преузму власт у срединама гдје су Срби већина, уколико Срби не изађу на изборе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog