Svijet

Представнички дом усвојио Закон о реформи здравства

ВАШИНГТОН - Представнички дом америчког Конгреса тијесном већином гласова усвојио је Закон о реформи здравства, чији је циљ смањење трошкова лијечења и пружање здравствене заштите што широј популацији у САД.


Предсједник Барак Обама поздравио је тај потез, изјавивши да је увјерен да ће закон усвојити и Сенат, преноси Ројтерс.

За приједлог закона гласало је 220 конгресмена, док је против било 215.

Послије 14 сати бурне расправе, закон је подржало 219 демократа, док је 39 било против. Конгресмен из Луизијане Џозеф Гао једини је републиканац који је подржао закон, док је 176 било против. За усвајање закона демократима је било потребно 218 гласова.

Битка за главни приоритет Обамине унутрашње политике сада се сели у амерички Сенат, а затим слиједи прихватање коначне, заједнички усаглашене верзије, која ће бити послата на потпис предсједнику.

Овај закон требало би да обезбиједи здравствено осигурање за 36 милиона Американаца, који га до сада нису имали.

Законом би требало да буде покривено 96 одсто америчке популације, а у наредних десет година, могао би, према неким финансијским процјенама, да донесе смањење буџетског дефицита за око стотину милијарди долара.

Коначно усвајање закона о здравственој реформи, представљало би побједу предсједника и почетак највећих промјена у америчкој здравственој политици у посљедње четири деценије.

Републиканци, чија је верзија закона одбијена, сматрају да је закон прескуп.

Финансијске процјене показују да би десетогодишњи план реформе, Америку могао да кошта 829 милијарди долара.

Предсједник Барак Обама истиче, међутим, да би коначно усвајање закона представљало кључан корак у отпочињању најзначајније реформе здравствене заштите од 1965. године.

"Оно што желимо јесте шанса да спријечимо такву будућност у којој ће свакодневно 14 000 Американаца губити здравствено осигурање, а сваке године 18 000 грађана умирати зато што га немају", рекао је Обама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog