Republika Srpska

Руси и Словенци договорили ''Јужни ток'' кроз Словенију

ЉУБЉАНА - Словеначки и руски преговарачи успјешно су окончали преговоре о градњи гасовода „Јужни ток" кроз Словенију, јавили су љубљански електронски медији.


Сада су на потезу руски и словеначки премијер, Борут Пахор и Владимир Путин, који споразум треба да потпишу уочи фудбалске утакмице баража за Свјетски куп између Русије и Словеније, 14. новембра у Москви.

Преговори о градњи додатне руте „Јужног тока" почели су између службене Љубљане и Москве прошлог прољећа, када је руска енергетска компанија „Гаспром" пристала да крак трасе гасовода скрене ка Словенији. Посљедња спорна питања о власништву и пореским обавезама будућег заједничког предузећа разријешена су током посјете словеначких представника руској престоници 22. октобра.

Упркос новој регулативи која ограничава улазак страних компанија које тргују гасом на терен Уније, Словенији је било веома стало да не пропусти већ утаначени крак трасе „Јужног тока", па су Пахор и Путин том питању, односно споразуму, посветили доста пажње приликом првог сусрета у пољском Гдањску, почетком септембра. Оба премијера су се тада заузела за убрзање преговора и да делегације што брже постигну договор.

Гасовод „Јужни ток" је заједнички пројекат руског „Гаспрома" и италијанске компаније „Ени", а требало би да га чине два крака. Поред крака из Русије, испод Црног мора до Бугарске, Србије, Мађарске и Аустрије са краком према Словенији и ка Италији, у Италију улази и други крак који из Бугарске треба да се „отцијепи" ка Грчкој а онда под Јадранским морем стигне у јужну Италију. Словеначка штампа истиче да ће „Јужни ток" бити завршен до 2015. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog