Društvo

Чланство у СавБез привлачи и инвестиције

БАЊА ЛУКА - Амбасадор ет-ларџ /at-large/ Министарства иностраних послова БиХ Милош Прица рекао је да успјешан рад у Савјету безбједности УН отвара БиХ многа међународна врата, док се као индиректна посљедица успјешног несталног чланства може очекивати привлачење страних инвестиција у БиХ и повећање запослености.


"Ако чланство буде успјешно, чему се надамо, то ће бити позитивна ствар за све процесе. Не бих са тим мијешао бијелу шенген листу, која зависи од неких практичних корака које земља мора испунити да би се до тога дошло. Али, успјешан рад у Савјету безбједности отвара многа међународна врата. Ако то чланство буде на нивоу на коме би требало да буде, то ће бити велики плус у свим процесима у међународним односима за БиХ", рекао је Прица.

Према његовим ријечима, ово чланство је прилика да БиХ скрене пажњу на себе, али у мјери да земљи то не нашкоди.

"У сваком случају, мора се веома пажљиво вагати. Предсједништво БиХ ће доносити кључне одлуке о томе како ће се земља према појединим кризама постављати и инструкције ће се слати у мисије", рекао је Прица и додао да БиХ као нестална чланица званично почиње са радом у Савјету безбједности УН од 1. јануара наредне године.

Он је рекао да не треба очекивати да ће БиХ имати неког великог утицаја на кризе у свијету, али ће бити у ситуацији да каже одређене ствари и да позиционира себе геостратешки у свијету својим изјавама.

"Нас ће пратити по питању како се позиционирамо према одређеним проблемима и ЕУ и НАТО и Русија и Несврстане земље, чланице Исламске комнференције... Све земље ће гледати да и утичу и чују гдје се ми у томе свему сврставамо", рекао је Прица.

Прица, досадашњи шеф Координационог тима за вођење кампање за пријем БиХ у чланство Савјета безбједности УН, рекао је да је свакој земљи у свијету изузетна част да буде чланица Савјета безбједности УН.

"Земља која је чланица Савјета безбједности, практично је чланица неформалне свјетске владе. Резолуције које се усвоје на Савјету безбједности, за разлику од резолуција које се усвоје на Генералној скупштини, су обавезујуће. Земља која је чланица Савјета безбједности учествује у том одлучивању, али исто тако добија на значају у томе да су јој доступне оне информације, које другим земљама нису доступне у самим процесима консултација", рекао је Прица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog