Društvo

Поплаве у Србији однијеле један живот

БЕОГРАД - Педесетогодишњи мушкарац погинуо је на подручју сјеничке општине у поплавама које су изазвале обилне падавине.


"На подручју општине Сјеница локалне власти су прогласиле ванредно стање због незапамћених поплава", рекао је члан општинског вијећа Златко Јусуфовић, задужен за санацију социјалног стања.

Пало је 75 литара воде по метру квадратном, а поједине станице измјериле су и до 86 литара, што није забиљежено у посљедњих 50 година.

Општинска управа у Сјеници одлучила је да за двадесетак најугроженијих породица издвоји по 10.000 динара једнократне помоћи.

У рудничко-таковском крају проглашено је стање елементарне непогоде, али је, захваљујући ангажовању локалних власти и спасилачких екипа, спријечена већа штета на угроженим подручјима.

Тренутна ситуација у свим поплављеним општинама је под контролом.

У Ужицу, ријека Ђетиња се повукла у корито, након што се излила прексиноћ, послије кише која је у ужичком крају падала 15 часова. Пало је 56 литара воде по квадратном метру, која је дотицала брзином од 50 литара у секунди.

Ђетиња је надошала за два сата, а куће на кеју нашле су се у води.

Послије уклањања опасности од изливања Ђетиње, у Ужицу и околним мјестима је ситуација под контролом. Формирана је комисија за утврђивање штете и одговорности.

Предсједник Општине Пожега Милован Мићовић рекао је за Радио-телевизију Србије да је у Пожеги, гдје је такође проглашено стање елементарне непогоде, ситуација тренутно много боља него јуче или ноћас и да се очекује стабилизација уколико не буде падавина.

"Поплављено је преко 1.000 хектара и преко 150 кућа. Људи су се срећом вратили кућама, али остало је доста заробљене стоке у шталама која се подавила", рекао је Мићовић, наводећи да је Штаб цивилне заштите јуче формирао комисије које ће данас изаћи на терен и евидентирати насталу штету.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog