Politika

O измјенама и допунама Изборног закона РС

БАЊА ЛУКА - Разлози за измјене и допуне Изборног закона Републике Српске су усклађивање са Изборним законом БиХ, усклађивање са Законом о територијалној организацији РС и обавеза Народне скупштине РС да сваке четири године анализира структуру и број посланика по изборним јединицама.


Измјене и допуна Изборног закона РС, које ће се сутра наћи пред посланицима Народне скупштине РС, а које је предложио предсједник парламента Игор Радојичић као посланик, изазвале су бројне реакције опозиције.

Радојичић је раније рекао да ниједан претходни сазив Народне скупштине РС није извршио анализу изборних јединица тако да су, како је навео, постојеће изборне јединице актуелне већ десетак година.

"У међувремену је дошло до промјене броја регистрованих бирача и овим нацртом је предложена блага промјена односно само два од 61 директног мандата", појаснио је Радојичић.

Према измјенама и допунама, дошло је до смањења броја регистрованих бирача у изборним јединицама 5 и 6, а повећања у изборним јединицама 1 и 2 и примијењена је формула која је дата у Изборном закону БиХ како се рачуна број додијељених мандата.

"Већи дио одредби су препис и усклађивање са Изборним законом БиХ, јер посљедњи пут је Изборни закон РС мијењан 2005. године, а од тада до данас Изборни закон БиХ мијењан је још шест пута и Изборни закон РС је сад практично непримјењив", рекао је Радојичић.

Он је оцијенио да није у посљедње вријеме видио више напада на један закон као што је случај са овим, називајући их "углавном неаргументованих и са приличним несхватањем проблематике".

"У неким федералним медијима, у којима је иначе било пуно глупости, врло је некоректно с новинарске стране да двије семдице критикују закон, а да ме ниједном не питају за мишљење, а питају све друге који су закон критиковали", рекао је Радојичић.

Српска демократска странка раније је најавила да ће искористити све демократске механизме да спријечи доношење закона о измјенама и допунама Изборног закона РС.

Посланик СДС-а у парламенту Српске и потпредсједник странке Вукота Говедарица рекао је да овај закон дискриминише грађане источног дијела РС, будући да изборним јединицима 5 и 6 одузима по један директни и један компензациони мандат у Народној скупштини РС.

Он је додао да овакав закон није начин да се помогне источном дијелу РС и да би могао довести до политичке корупције и трговања мандатима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog