Politika

Инглиш и Хедберг на сесији ''Круга 99'': Поновљени ставови

САРАЈЕВО - Амбасадори САД и Шведске у БиХ Чарлс Инглиш и Босе Хедберг поручили су данас да је неопходан компромис политичких лидера у БиХ како би земља брже кренула ка чланству у ЕУ и НАТО.


На сесији Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" о теми "Бутмирски процес и криза политичке одговорности" у Сарајеву, Инглиш и Хедберг су поновили да је "бутмирски процес" заједничка иницијатива САД и ЕУ, како би се створили услови да БиХ у наредном периоду поднесе апликацију за пуноправно чланство у Унију и НАТО.

Хедберг је оцијенио да у БиХ постоје различита мишљења о томе у ком правцу се креће земља и нагласио да је БиХ ступањем у чланство Савјета Европе 2002. године преузела бројне обавезе које мора испунити и које су уједно и услов за пуноправно чланство у ЕУ.

"Улога и присуство међународне заједнице у БиХ, резултат је Дејтонског мировног споразума, али политички лидери у БиХ морају знати да са ОХР-ом БиХ не може постати пуноправан члан ЕУ. Све док је ОХР овдје, на захтјев БиХ да постане члан ЕУ се неће озбиљно гледати", рекао је Хедберг.

Према његовим ријечима, у БиХ се политичка сукобљавања дешавају на основу етничке припадности и због тога БиХ у процесу европских интеграција заостаје за земљама у региону.

Инглиш је нагласио да САД и ЕУ могу и желе помоћи БиХ како би се дошло до рјешења и брже и лакше кренуло ка евроатлантским интеграцијама.

Он је истакао да политички лидери у БиХ морају да схвате да је дошло вријеме компромиса и да БиХ не смије заостајати за земљама у региону.

Према његовим ријечима, политички лидри у БиХ подјељени су између двије крајности.

"Свака од тих крајности спријечава лидере у БиХ да дођу до компромиса који ће одвести БиХ да пуноправног чланства у ЕУ и НАТО-у. САД и ЕУ остаће у БиХ и својим приједлозима помоћи да дође до рјешења тренутних проблема који притишћу земљу", закључио је Инглиш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog