Republika Srpska

Недостатак предузетничког менталитета код младих људи

БАЊА ЛУКА - Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа (РАРС) Слободан Марковић рекао је данас да је у Републици Српској, као и широм свијета све више примјетан недостатак предузетничког менталитета, посебно код младих људи.


Марковић је нагласио да ће РАРС, у сарадњи са Министарством развоја, предузетништва и обрта Федерације БиХ, а у циљ подршке предузетништву у БиХ, од 16. до 22. новембра обиљежити "Глобалну седмицу предузетништва" - свјетску акцију седмодневне промоције резултата постигнутих у овој области.

"Све активности, које се тичу тренинга, обуке, повољнијег почетног капитала за почетне пословне активности, консултантске подршке онима који почну пословне активности, имају за циљ смањење ризика пропадања новостворених фирми, јер 50 одсто тих фирми пропадне у првој години пословања", рекао је Марковић новинарима у Бањoj Луци.

Он је нагласио да је у афирмацији предузетништва веома важна и његова медијска промоција као начина рјешавања запослења и раста друштвеног производа.

Директор РАРС-а је рекао да је ове године кроз програм обуке за покретање властитог пословања прошло око 300 младих из цијеле РС и позвао све заинтересоване за овакав начин усавршавања да се пријаве.

Ова агенција, нагласио је Марковић, кроз стручне консултације помаже предузетницима да обезбиједе новац за пословање из различитих извора.

Координатор активности на пројекту "Глобална седмица предузетништва" Владимир Ћорда рекао је да се ова акција истовремено проводи у скоро 80 земља свијета, а сама идеја обиљежавања потекла је из Велике Британије.

Према његовим ријечима, у оквиру ове акције, 19. новембра у Бањој Луци бићи одржана конференција о теми "Млади у предузетништву" на којој ће бити сугерисане смјернице даљег развоја омладинског предузетништва.

"У оквиру `Глобалне седмице предузетништва` планирали смо пар активности, а једна од њих је такмичење за избор најбоље пословне идеје под називом `Оствари своју идеју`, које је почело 14. августа. Од 15 пословних планова у наредних десетак дана биће одабрана три најбоља, која ће бити награђена са по 2.500 КМ за регистрацију фирме и бесплатно вођење књига у наредних годину дана", нагласио је Ћорда.

Он је најавио да ће током "Глобалне седмице предузетништва" бити медијски промовисани најуспјешнији млади предузетници из РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog