Društvo

Предвиђене казне за нелиценциране студијске програме и до 15.000 КМ

БАЊА ЛУКА - Новим законским рјешењем у области високог образовања, који припрема Министарство просвјете и културе Републике Српске, предвиђене су казне за извођење наставе на нелиценцираном студијском програму и до 15.000 КМ, а елаборате о оправданости оснивања нових јавних и приватних високошколских установа усвајаће Народна скупштина РС на основу мишљења ресорних министарстава.


Новим законом о високом образовању, који би већ наредне седмице требало да буде упућен на разматрање академској заједници, понуђена су рјешења за ситуације у којима се дешавало да студенти одслушају цијелу годину студија на нелиценцираном студијском програму, а да одговорни не буду кажњени, као и одговори за ставове да приватне високошколске установе не би требало да образују студенте за професије као што су љекари, правници или наставници.

"Новим законом предвиђа се пооштравање контроле рада високошколских установа, односно дефинисано је да ће Министарство најмање једном у двије године вршити провјеру испуњености услова за рад акредитованих и лиценцираних високошколских установа у складу са овим законом и подзаконским актима", рекла је начелник Одјељења за високо образовање у Министарсву порсвјете и културе РС Биљана Војводић.

Она је нагласила да, уколико утврђене неправилности не буду отклоњене у датом року, високошколској установи неће бити дозвољен упис студената док их не отклони, а постоји и могућност забране обављања дјелатности.

У радној верзији новог закон о високом образовању дефинисано је и да студент који је остварио најмање 45 ЕЦТС бодова у текућој школској години, ради остварења укупног броја бодова од 60 ЕЦТС потребних за упис наредне године, може извршити обавезе на преосталих највише 15 ЕЦТС бодова у накнадном испитном року који утврди високошколска установа.

"У случају да студент не испуни услове за упис наредне године, он има право да прати и полаже испите из следеће академске године до броја бодова које је остварио у претходној школској години", истакла је Војводићева.

Она је објаснила да је до израде новог закона у високом образовању дошло зато што је радна група Министарства просвјете и културе РС, која је требало да уради измјене и допуне Закона о високом образовању и његово усклађивање са Оквирним законом о високом образовању БиХ, уочила да измјене и допуне имају 74 члана и да заједно са измјенама и допунама које су биле 2007. прелази дозвољених 50 одсто измјена укупног броја чланова једног закона, што је захтјевало израду новог закона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog