Republika Srpska

Крагујевачка "Жупа": Кредит за покретање производње од Владе Србије

КРАГУЈЕВАЦ - Министарство економије и регионалног развоја Србије одобрило је Хемијској индустрији "Жупа" из Крагујевца кредит од око 120 милиона динара за покретање производње, потврдио је генерални директор ове компаније, Мирољуб Милојевић.


Он је објаснио да ће руководство "Жупе" сутра потписати уговор са Фондом за развој Србије, након чега би одобрена средства требало да легну на рачун фирме.

Према његовим ријечима, "Жупа" ће овим средствима покренути производњу сулфата неопходних за програм пестицида, прије свега плавог камена, а са радом ће почети и Фабрика калијумове хемије, јер за њене производе влада велико интересовање иностраних партнера.

" Захвални смо за подршку коју смо добили од Републике, од које смо, осим овог кредита, добили и 13 милиона динара за исплату плата радницима. Уверени смо да ће `Жупа` вратити своје место на тржишту и много спремнија дочекати евентуалног купца", истакао је Милојевић.

Он је додао да "Жупа" дугује радницима три и по зараде, које ће бити исплаћиване на основу остварене реализације производње, док ће за њено покретање бити неопходно измирити око 22 милиона динара дуга за гас и струју и набавити сировине.

За "Жупу", која је прије четири године, након неуспјешне приватизације, прешла у власништво Акцијског фонда, у фебруару је расписан четврти тендер за продају 70 одсто капитала, док два пута продужаван рок за достављање коначних понуда потенцијалних купаца истиче 13. новембра.

Крагујевачка "Жупа" запошљава 560 радника, од којих би 80 требало да напусти фирму на основу добровољног социјалног програма.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog