Svijet

Женева: Нова рунда преговора Русије и САД о нуклеарном наоружању

Руски и амерички преговарачи састаће се сутра у Женеви на почетку посљедње рунде преговора о обнављању споразума о нуклеарном разоружању, мјесец дана прије његовог истека.


"Надамо се да ће ово бити посљедња рунда преговора и да ћемо до 5. децембра имати нови споразум", рекао је портпарол руског министарства иностраних послова Андреј Нестеренко.

Он је додао да су обје стране свјесне одговорности и да чине све да постигну неопходне резултате.

"Споразум мора адекватно одржавати везу између стратешког офназивног и дефанзивног наоружања. То је веома важно јер ће надомјестити споразум о ракетном одбрамбеном штиту", рекао је Нестеренко.

Застоји у преговорима о Споразуму о смањењу стратешког наоружања /СТАРТ/ из 1991. године почели су у вријеме америчког предсједника Џорџа Буша.

Долазак предсједника Барака Обаме у Бијелу кућу и недавна најава да ће се одрећи ракетног штита у источној Европи дало је нови подстицај наставку преговора.

Руски медији јавили су позивајући се на извор у Кремљу да САД и Русија планирају потписивање споразума прије уручења Нобелове награде за мир Обами 10. децемба.

Сигнали из Москве су већином позитивни, а Русија је у четвртак оцијенила да је посљедњи амерички приједлог о замијени СТАРТ-а "коснтруктиван", док Вашингтон каже да је постигнут напредак.

Након посјете америчког савјетника за националну безбједност Џејмса Џонса Москви руски лист "Комерсант" написао да су двије стране нашле компромис у двије ствари - Утврђен је лимит броја носача балистичких ракета и начин на који нови споразум треба да се односи према питању противракенте одбране.

Москва је инсистирала да нови споразум одреди значајна смањења у броју носача способних да преносе нуклеарне бојеве главе.

Посматрачки вјерују у позитиван исход преговора.

"Мислим да је могуће закључити споразум до краја године. Још постоје проблеми у вези са системима верификације - инспекције и мјере повјерења- али је могуће наћи рјешење", рекао је Владимир Дворкин, пензионисани руски генерал, сада експерт у Центру за међународну безбједност у Москви.

На самиту у Москви у јулу Обама и његов руски колега Дмитри Медведев договорили су смањење нуклеарног арсенала на између 1 500 и 1 675 бојевих глава у наредних седам година.

Они су договорили и смањење броја носача балистичких ракета на између 500 и 1 100.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog