Svijet

Перес моли Абаса да остане на власти

ТЕЛ АВИВ - Израелски предсједник Шимон Перез апеловао је данас на палестинског лидера Махмуда Абаса да остане на власти упркос застоју у блискоисточном мировном процесу.


"Ми смо потписали споразум из Осла и обраћам вам се као колега са молбом да не напуштате све", рекао је Перез на јавном скупу у Тел Авиву, поводом годишњице смрти израелског премијера Јицака Рабина, који је убијен 1995. године.

Абас, кога су сматрали за фаворита за предстојеће предсједничке изборе, рекао је у четвртак да не жели да се кандидује на изборе, што су његови сарадници повезали са застојем у блискоисточном мировном процесу и унутрашњим палестинским сукобима.

Документ помирења двије највеће палестинске фракције - исламистичког покрета Хамас и Фатаха, предвођеног Абасом, предложио је Каиро почетком септебра.

Хамас је у љето 2007. године преузео контролу над Појасом Газе и истиснуо Фатах из те енклаве.

Исламистички покрет Хамас тврди да је Абас незаконито расписао изборе за 24. јануар и да то није усагласи са овом групом.

Мандат предсједника истиче у јануару 2009. године.

Хамас је у октобру саопштио да Палестинци у Појасу Газе не смију да учествују на изборима и да ће се у супротном суочити са прогоном.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog