Svijet

Могућа одмазда над муслиманским војницима

ВАШИНГТОН - Начелник генералштаба америчке војске Џорџ Кејси упозорио је да убиства војника у бази Форт Худ у Тексасу могу довести до одмазде према муслиманским војницима и поткопавања разноликости у војсци, која је неопходна због ратова у Ираку и Авганистану.


Кејси, бивши командант у Ираку, рекао је да није мудро спекулисати о мотивима који су навели Нидала Малика Хасана да убије 13 људи, а десетине ради у убилачком походу у војној бази Форт Худ.

Он је изразио забринутост да би ширење спекулација могло довести до одмазде против муслиманских војника.
Једна од спекулација је да је Хасан, рођен у САД, то учинио као освету због неправде коју амерички војници наносе припадницима његове вјере.

"Страхујем да би те спекулације могле довести до нежељених посљедица", рекао је Кејси.

Он је истакао да би била велика срамота, осим што је трагедија, да разноликост која постоји војсци буде жртва овог напада.

У америчкој војсци служи око 3 500 самодекларисаних муслимана, иако неки експерти тврде да је прави број далеко већи јер се муслимански војници боје да отворено изјасне о томе.

Ова трагедија погодила је војску која покушава да регрутује војнике са знањем језика и културе Блиског истока како би помогла њиховим напорима у Ираку и Авганистану.

Говорећи о Авганистану Кејси је истакао да је потребно још америчких војника у тој земљи, али није прецизирао број.

"Мислим да су нам потребне додатне снаге у Авганистану које би /главнокомандујућем америчких и НАТО снага у Авганистану/ генералу Стенлију Мекристалу омогућиле да напредује против талибана док ми обучавамо авганистанске снаге", рекао је Кејси.

Мекристал је препоручио повећање снага у Авганистану за 40 000 војника.

Амерички савјетник за националну безбједност Џејмс Џонс изјавио је јуче да нема гаранција да ће слање додатних војника у Авганистан ријешити све проблеме НАТО и да они миогли бити само "прогутани".

Коментаришући захтјев генерала Мекристала да се пошаље додатни број војника у Авганистану, Џонс је рекао да генерали увијек траже још војника.

"Мислим да само војницима нећемо ријешити проблеме. Минималан број је важан, али не постоји максималан број", рекао је Џонс, додајући да се може послати и 200 000 војника које ће Авганистан једноставно "прогутати".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog