Društvo

Београд: Стижу понуде за вакцине против новог грипа

БЕОГРАД - Понуде за набавку вакцина против новог грипа биће отворене у Републичком заводу за здравствено осигурање, и тада би требало да се зна по којој цијени и од кога ће Србија набавити вакцине.


„Тендер постоји да би се одабрала најбоља и најповољнија понуда. Није могуће рећи која ће бити цена пре него што почне отварање понуда", рекла је директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић.

Медији су раније незванично најављивали да ће Србија набавити три милиона вакцина. Министар здравља у влади Србије Томица Милосављевић у уторак је изјавио да је набавка вакцина максимално убрзана, јер су била недоступне до прије неколико дана, односно да су их имале само земље које их производе.

„Нећу вам рећи ни кад, ни од кога, ни колико, рећи ћу да ће бити купљена вакцина, иста за све, по препоруци Европске агенције за лекове и да ће вакцинација почети ођедном за све", казао је Милосављевић.

У октобру је Милосављевић изјавио да држава нема новца да вакцинише свих 7,5 милиона становника, с обзиром да је цијена вакцине „неколико евра".

Медији у Србији су прошле недеље помињали да би вакцина могла да кошта око 10 евра, а претходно је компанија Глаксо-Смит-Клајн саопштила да ће вакцина коштати седам евра за развијене земље и сразмјерно мање за земље у развоју.

Директорка РЖО је Бети, на питање да ли Србија има довољно средстава за набавку вакцина, одговорила да је Влада у свом закључку навела да ће обезбиједити средства, па је то питање за Владу.

Цијена вакцине била је претходних мјесеци у распону од 5 до 14 евра - Њемачка је у јулу платила 50 милиона вакцина 700 милиона евра, Француска је у јулу издвојила милијарду евра за 94 милиона вакцина, док је Швајцарска крајем октобра наручила 13 милиона вакцина за 93 милиона франака, што је 4,8 евра по комаду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog