Svijet

Споразум Индонезије са ЕУ

ЏАКАРТА - Индонезија и ЕУ потписале су данас споразум о партнерству, први овог типа у југоисточној Азији, који има за циљ јачање међусобних економских и политичких веза.

"Споразум свједочи о значају јачања односа између ЕУ и Индонезије, која је са 235 милиона становника четврта земља у свијету по броју становништва", изјавио је шведски министар иностраних послова Карл Билт, који је у име ЕУ потписао споразум у Џакарти.

Овим споразумом биће фаворизована трговинска размјена, која тренутно износи 20 милијарди евра, уз годишњи пораст од шест одсто.

ЕУ је главни увозник индонезијских производа, а чак 750 европских предузећа послује у Индонезији, наводе власти у Џакарти.

Потписивање овог споразума означава побољшање односа између Џакарте и Брисела, након вишегодишњих тензија које су настале због тога што је ЕУ из безбједносних разлога на "црну листу" ставила све индонезијске авиокомпаније.

Ова забрана летова ка Европи укинута је у јулу за четири индонезијске авиокомпаније.

ЕУ ће упутии 200 милиона помоћи Индонезији за побољшање образовања.

"Партнерство ће се односити и на заштиту људских права а биће формиран и `индо-европски`, форум који ће се бавити деликатним темама као што је смртна казна или тортура у затвору", навео је Билт.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog