Svijet

Aвганистан: Британци разматрају тактичко повлачење

ЛОНДОН - Нова стратегија за Авганистан, која би могла да доведе до британског и америчког тактичког повлачења из некадашњег упоришта талибана у сјеверном дијелу покрајине Хелманд, укључујући и град Муса Калу, подстакла бројне контроверзе у Лондону, пише данас "Тајмс".


Извори у НАТО на које се позива лист кажу да би та опција ушла у обзир уколико не буде одобрено предложено упућивање знатних војних појачања у Авганистан што је идеја коју тренутно разматра администрација америчког предсједника Барака Обаме.

Британски војни извори, међутим, тврде да би одлазак из Муса Кале био сматран поразом и да је као такав недопустив, преноси "Тајмс".

"Индипендент" најављује да ће предсједник Обама у Авганистан послати, како то лист сматра, само тридесет хиљада војника док су у Британији, суоченој са новим жртвама у Авганистану, све учесталији захтјеви за повлачење из овог рата.

Очекује се да Барак Обама, који ће током недјеље обићи регион, саопшти своју одлуку која би се базирала на три опције које су му понудили саветници.

Амерички предсједник разматра захтјев команданта међународних трупа у Авганистану да се у земљу пошаље још четрдесет хиљада војника али и приједлог министра одбране Роберта Гејтса склонијег цифри од тридесет хиљада људи под оружјем чему је, тврди "Индипендент" позивајући се на високе званичнике у Вашингтону, шеф Бијеле куће све склонији.

Британија би у Авганистан требало да пошаље још 500 војника али је њихово упућивање одложено док Барак Обама не донесе своју одлуку, наводи лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog