Svijet

Чавез: Империја је жива и опаснија него икад!

БУЕНОС АИРЕС - Предсједник Венецуеле Уго Чавез наредио је војсци и грађанима да се припреме за могући напад САД преко територије сусједне Колумбије, недуго пошто је америчким трупама одобрен приступ колумбијским базама.


"Генерали оружаних снага, најбољи начин да се избјегне рат јесте да се припреми за њега. Империја је жива и опаснија него икад", рекао је Чавез у обраћању нацији на државној телевизији, додајући да је америчка база лоцирана на само 20 минута од Каракаса, главног града Венецуеле.

Чавез је јуче рекао да недавно потписани уговор, који америчким војницима омогућава слободан приступ у седам колумбијских база, представља директну пријетњу Венецуели.

Тим уговором Колумбија је предала свој суверенитет САД, сматра Чавес и поручује да се не прави грешка, тако што ће бити нападнута његова земља: "Венецуела је спремна да уради било шта", рекао је Чавез.

"Ако јенки царство покуша да искористи Колумбију да нападне Венецуелу, стогодишњи рат ће почети", упозорио је венецуелански предсједник, додајући да би војни напад на његову земљу могао да се прошири на друге земље у региону, јер Венецуела има пријатеље од Мексика до Аргентине.

Уговор САД и Колумбије, потписан 30. октобра, дио је настојања Вашингтона да ојача везе са земљама у региону, а Богота ће тим споразумом добити помоћ у борби против трговине наркотицима и тероризма.

Чавез је због тог договора рекао да ће престати да увози робу из Колумбије, иако су двије земље послије САД највећи трговински партнери.

Колумбија није предузела никакве кораке у циљу припреме за рат, али ће затражити помоћ од Организације америчких држава и Савјета безбједности Уједињених нација, саопштено је у министарству спољних послова те земље.

"Једини интерес који нас покреће јесте савладавање нарко тероризма који малтретира Колумбијце већ много година", наведено је у саопштењу.

Чавез је прошле седмице наредио повећање броја трупа на 2 000 километара дугој граници између Венецуеле и Колумбије и рекао да ће можда прогласити ванредно стање након што су наводни колумбијски побуњеници убили два службеника Националне гарде.

Односи Колумбије и Венецуеле погоршали су се ове године, пошто је колумбијски предсједник Алваро Урибе оптужио Чавеза да финансира колумбијске љевичарске побуњенике.

Венецуела је од 2003. године купила милијарде долара вриједно оружје, тенкове, борбене авионе и хеликоптере од Русије.

Куповина је, према Чавезовим ријечима, била неопходна да би се заштитили природни ресурси земље од могуће инвазије САД.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog