Svijet

Meркелова хвали храброст источних Нијемаца

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Ангела Меркел похвалила је данас храброст источних Нијемаца који су допринијели паду берлинског зида, у вријеме када се свјетски лидери окупљају у Берлину поводом 20. годишњице од догађаја који је означио завршетак хладног рата.


Слике историјске ноћи, када су се становници источног Берлина попели на баријеру висине 3,6 метара и силом отворили контролне пунктове, већ седам дана доминирају у програмима њемачких телевизија и на насловним странама новина.

Меркел, прва особа на челу Владе која је одрасла у Источној Њемачкој, угостиће десетине свјетских лидера на церемонији обиљежавања пада зида и уједињења Њемачке.

„Ноћ 9. новембра била је испуњење сна. Многи су имали улогу. Али то не би било могуће без храбрости људи бивше Источне Њемачке", рекла је њемачка канцеларка.

У оквиру прославе, 1 000 огромних домина постављено је у дужини од 1,5 километара оригиналне руте којом се протезао зид, поред Бранденбуршке капије.

Домине ће симболично бити порушене вечерас, у присуству лидера Британије, Француске и Русије.

Британски премијер Гордон Браун указао је на „несаломив дух" мушкараца и жена који су „сањали сан у тами".

„То је била ноћ пуна ентузијазма: поновно уједињење њемачког народа означило је крај хладног рата и почетак периода велике слободе у Европи", оцијенио је француски предсједник Никола Саркози.

Према подацима из студије која је објављена ове године, најмање 136 људи погинуло је на самом зиду при покушају преласка у Западну Њемчаку од 1961. до 1989. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog