Svijet

Kина погубила девет особа осуђених због насиља у региону Синђијанг

ПЕКИНГ - Кина је погубила девет особа осуђених због насиља током етничких немира у западном региону Синђијанг у јулу, јавио је данас Кинески информативни сервис.


Скоро 200 људи погинуло је у немирима између Ујгура и Хан Кинеза. Ово је било највеће етничко насиље у овом региону са већински муслиманским становнишвом у посљедњих неколико деценија.

Девет особа погубљено је послије процеса који је вођен пред Врховним судом, објавила је полузванична новинска агенција, али није навела више детаља.

Претходно су суспендоване смртне казне изречене за још три особе. Ове казне најчешће бивају преиначене у казне доживотног затвора.

На основу имена осуђених, најмање двојица су Хан Кинези, а остали су Ујгури, етничка група која Синђијанг назива својом домовином.

Данас је оптужено још 20 људи у вези са погибијом 18 особа, уништењем имовине и осталим кривичним дјелима током немира, наводи кинеска агенција.

У јулу су Ујгури напали већинске Хан Кинезе у регионалној пријестоници Урумћију након уличних демонстрација поводом напада на ујгурске раднике на југу Кине, у којима су погинуле двије особе.

Хан Кинези из Урумћија покушали су да се освете два дана касније.

Према званичним подацима, у насиљу је погинуло 197 особа, углавном Хан Кинеза, а повријеђено је више од 1 600 људи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog