Svijet

Успостваљена влада националног јединстав у Либану

БЕЈРУТ - Либански премијер Саад Харири формирао је данас владу националног јединства, у коју су ушла два министра из групе Хезболах, коју подржавају Сирија и Иран.


 

Либан није имао функционалну владу од када је Хариријева коалиција, која има подршку САД и Саудијске Арабије, на парламентарним изборима поразила Хезболах и његове савезнике.

Влада прихватљива за све главне странке сматра се кључем за очување стабилности у земљи која је оптерећена вјерским и политичким тензијама, као и великим дуговима.

„Коначно је рођена влада националног јединства", рекао је Харири новинарима послије договора са предсједником Мишелом Сулејманом у предсједничкој палати у предграђу Бејрута.

Харири је преговарао са опозицијом више од четири мјесеца.

Нову владу чини 30 министара, од којих 15 из Хариријеве коалиције, 10 из опозиције, укључујући Хезболах, и пет које је номиновао предсједник Сулејман. Он је добио право да одабере министре унутрашњих послова и одбране.

Теоретски, предсједник би својим избором могао да утиче на равнотежу утицаја унутар владе и онемогући Хариријеву коалицију да има просту већину у кабинету, док мањина не би могла да блокира доношење важних одлука.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog