Svijet

Чешка војска чисти редове од неонациста

ПРАГ - Чешка армија суспендовала је двојицу официра из мисије у Авганистану, симпатизера неонациста који су на шљемовима носили грбове СС дивизија из Другог свјетског рата.


„Суспендован је и њихов командант. Истрага ће бити веома брза а у случају да се покаже да су погријешили и официри из виших командних структура, посљедице ће сносити и они", рекао је данас након сједнице владе чешки министар одбране Мартин Бартак.

За скандал се сазнало када су се отвореним писмом у најчитанијем чешком дневнику „Млада фронта днес" побунили данас војници из 4. бригаде за брзе интервенције који су служили под Јаном Чермаком и Хинеком Матонохом у Авганистану.

Они су навели да одбијају да служе у јединици у којој команданти на шлемовима носе грбове злогласних СС дивизија Хоенштауфен и Дирлевангер.

Војници су у отвореном писму навели, а то су листу потврдили и неки високи чешки официри, да умјесто да нареди истрагу командант чешког контингента у провинцији Логар у Авганистану Петр Проћазка наредио је да се шљемови униште а такође и фотографије у војним архивима, како би се афера заташкала.

„Жао ми је што то баца сенку на цјели контингент", казао је министар Бартак повом отворених питања медија и чешке јавности какве то екстремисте шаље у иностране мировне мисије у Авганистан или на Косово.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog