Društvo

Нецензурирано: Грегоријан је прислушкиван!

ЗАГРЕБ - Припадници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и "Седме управе" Министарства спољних послова Хрватске пратили су и прислушкивали замјеника високог представника у БиХ Рафија Грегоријана и америчке дипломате у БиХ и Хрватској, као и високе званичнике и обавјештајне оперативце НАТО-а у БиХ, наводи хрватски портал "Нецензурирано.ком".


Саговорник портала из Безбједносно-обавјештајне агенције Хрватске тврди да је циљ оперативне обраде над Грегоријаном био да се сазна "што више оперативних података о истрагама које против вјерске и политичке елите у Сарајеву проводи међународна заједница".

Дипломатски скандал у који је умијешана и хрватска обавјештајна заједница дошао је до међународних истражитеља након што је заштићени свједок, иначе радника "БХ Телекома", 28. јула 2009. године упутио истражитељима своју представку о организованом криминалу и успостављању паралелних центара за прислушкивање.

Аутор је у представци идентификовао паралелни параобавјештајни и криминални систем који стоји иза операција прислушкивања страних дипломата, истиче "Нецензурирано.ком" и тврди да се на врху те мреже налази Бакир Изетбеговић.

Заштићени свједок је веома детаљно описао функционисање параобавјештајног система, преко којег обавјештајно подземље у Хрватској и БиХ прислушкује стране дипломате, амбасаде, али и "оперативно занимљиве" грађане и правне особе.

Он је у свом исказу потврдио да за постојање ових параобавјештајних система знају у Државној агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, наводи "Нецензурирано.ком".

Овај портал напомиње да су заједничке обавјештајне операције ОБА и хрватске "Седме управе" откривене током истраге против високих државних и вјерских службеника БиХ коју је покренула међународна заједница због повезаности с тероризмом и организованим криминалом.

"Заправо, то је само наставак оперативне акције `Го`, која је осмишљења у хрватској БОА још средином јула 2008. године. Оперативна акција БОА и ОБА откривена је након што је до међународних истражитеља дошао исказ свједока из `БХ Телекома` о параобавјештајним активностима и прислушкивању страних дипломата у БиХ", појашњава "Нецензурирано.ком".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog