Društvo

Свакој нацији одвојена школа

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА - Сваки четврти ученик и сваки десети наставник основних и средњих школа у БиХ сматра да свака нација треба да има своју одвојену школу, показало је истраживање организације "Сејв д чилдрен" /Save the Children/ o теми "Дискриминација на националној основи у школама у БиХ".


Истраживање је проведено на узорку од 1 102 испитаника, и то 852 ученика и 259 наставника.

"За формирање посебних школа изјашњава се сваки десети ученик Бошњак, сваки пети Србин, сваки трећи Хрват и сваки двадесети из реда осталих. Сваки други Хрват, сваки трећи Бошњак, сваки трећи из реда остали и сваки пети Србин запажају неке облике дискриминације у школи", наводи се у резултатима истраживања.

Координатор глобалне кампање "Исправимо будућност кроз образовање" у организацији "Сејв д чилдрен" Фатима Смајловић навела је да су се сваки седми наставник и сваки десети ученик понекад или често нашли у непријатној ситуацији јер не припадају истој нацији као већина у средини у којој живе или раде.

"Сваки осми ученик често и редовно избјегава активности са ученицима других нација, а сваки седми врло често испољава агресивно понашање према ученицима који припадају другој нацији", рекла је Смајловићева.

Она је додала да су више од 90 одсто ученика у БиХ вјерници, али да вјера и пол мање утичу на њихове ставове о дискриминацији него национална и регионална припадност.

"Међу религиозним ученицима је сваки четврти за одвојене школе, а сваки други против", прецизирала је она.

Смајловићева је рекла и да један дио испитаних ученика сматра да је и породица препрека да се то стање промијени јер они свој национализам преносе на дјецу.

"Родитељи које су ученици описали као ауторитативније често инсистирају код дјеце да се не друже са дјецом која су друге националности", навела је она.

Упркос оваквим резултатима, директори школа тврде да нема никавих нетрпељивости међу ученицима и да је то вријеме давно прошло.

Социолог Славо Кукић оцијенио је да су овакви подаци логични ако се узме у обзир оно шта се у БиХ догађало посљедњих 20 година.

"Истраживање које је прије неколико година провео Филозофски факултет из Бањалуке о систему вриједности младих између 18 и 28 година у БиХ показало је да је код њих етничка дистанца већа него код људи старије животне доби", рекао је Кукић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog