Društvo

Подршка Европске комисије Србији за помоћ избјеглицама

БРИСЕЛ - Европска комисија и Високи комесаријат УН за избjеглице поздрављају иницијативу Србије да се одржи регионална конференција за рjешавање питања избjеглица, у очекивању да тај процес доведе до опипљивих закључака.


То је у Бриселу изјавио директор за Западни Балкан ЕК Пјер Мирел у расправи у Пододбору за људска права Европског парламента.

Мирел је истакао спремност Европске комисије да подржи одржавање те конференције, чије је одржавање у фебруару најавио прошлог четвртка, у Бриселу, шеф српске дипломатије Вук Јеремић.

Директор за Западни Балкан ЕК је, одговарајући на питања посланика о рjешавању проблема ратних злочина и несталих лица на Косову, рекао да је мисија Еулекс потпуно размjештена на Косову и да су тужиоци и судије мисије ЕУ већ донijели пресуде у неколико случајева оптужених за ратне злочине.

Мирел је додао да су то веома сложени досијеи који траже много више времена него у другачијим случајевима.

А кад је реч о питањима несталих, по његовим ријечима, „послије више година кад се на том пољу ништа није догађало, Еулекс је поново отворио те случајеве и покренуо истраге".

Челник ЕК је навео и да су власти Србије прихватиле да се отворе досијеи и идентификују нека мјеста гдје могу бити тијела несталих.

Европска комисија је, по његовим ријечима, спремна да финансира истраге у случајевима несталих лица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog