Društvo

Вакцину не смију примати алергични на јаја, кокошје месо и перје

БЕОГРАД - Члан радне групе за пандемију и предсједник Комисије за набавку вакцина против новог грипа у Србији, Бранислав Тиодоровић, рекао је да вакцину не би смјели да приме они који су алергични на јаја, кокошје месо и перје, као и у случају вакцине за сезонски грип.


Реакција на вакцину зависи и од имунитета особе, рекао је Тиодоровић, додајући да на основу искустава земаља које су још прије мјесец дана почеле да вакцинишу своје грађане - САД, Канаде, Аустралије, Шведске - за сада нису забиљежене важније реакције, осим уобичајених - бола, отока на руци, понекад повишене темпаратуре.

Тиодоровић је оцијенио да се у Србији главни пандемијски удар грипа А Х1Н1 очекује до краја јануара и подсјетио да прве количине од 500.000 доза стижу половином децембра.

Радна група је већ урадила приједлог према коме ће у првој групи бити вакцинисане све особе са хроничним обољењима, како одрасли тако и бебе од шест мјесеци, труднице, мала, здрава дјеца, здравствени радници, запослени у јавним комуналним службама и сви који треба да обезбједе нормално снабдијевање храном, водом, лијековима, укључујући и запослене у средствима информисања.

Он је упозорио да је просветни систем у ситуацији да рјешава важан проблем, јер, како је рекао, ако дкецу пустимо из школа, није добро да иду у играоинице, кафиће, клубове. Умјесто тога, дјеца треба да остану код куће, уз телевизијски програм, компјутере, домаће задатке, поручио је Тиодоровић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog