Društvo

Убрзано расте број обољелих од карцинома плућа

САРАЈЕВО - Штете које на респираторном систему изазивају аерозагађење и пушење у енормном су порасту, као и хронична опструктивна болест плућа и карцином плућа, рекао је Бакир Мехић, предсједник Научног вијећа одбора Трећег међународног респираторног конгреса, који ће бити одржан у Тузли од 22. до 24. новембра.


Мехић, који је декан Медицинског факултета у Сарајеву, додао је да је БиХ држава у којој се ништа не ради на превенцији карцинома, али и једина земља у окружењу која не издваја такозвани дувански новац, односно нема намјенско опорезивање дуванских производа од чега би се платила дијагностичка средства и терапијски лијекови како се то ради у Србији или у Хрватској.

Он је истакао да је у посљедњих десет година број обољелих од туберкулозе у БиХ у знатном паду и да је, са предратних око 120 обољелих на 100 000 становника, данас број пао на 60 обољелих на исти број становника.

''Тиме се ми на одређен начин поносимо, али посао није завршен, јер је то доста висока стопа. БиХ спада у ендемске просторе када је туберкулоза у питању и зато и даље чинимо све да успјешно дијагностикујемо и третирамо ову болест да не би дошло до њеног новог замаха'', рекао је Мехић.

Циљ Трећег међународног респираторног конгреса је да еминентни стручњаци из БиХ, земаља из окружења, Европе и САД представе савремене свјетске трендове у респираторној медицини, рекао је Мехић.

Он је истакао да је намјера да се на конгресу, након четири године, покушају сагледати новости у респираторној медицини и да се то примијени у дијагностици и лијечењу пацијената.

"Значај конгреса утолико је већи што због економске ситуације наши сви љекари нису у стању да иду на еминентне свјетске и европске конгерсе како би стекли савремена и модерна знања'', рекао је Мехић, који ће на конгресу имати презентације из домена респираторне медицине, карцинома плућа, бронхијалне астме и болести дисајних путева.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog