Društvo

Скупштина усвојила Стратешки план руралног развоја

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Стратешки план руралног развоја РС за период 2009-2015. година, чији су стратешки циљеви побољшање конкурентности пољопривреде и шумарства, очување природе и рационално газдовање природним ресурсима, те побољшање услова живота и увођење веће разноврсности код остваривања прихода у руралној економији.


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић рекао је у завршној ријечи да се ради о истински животном документу који је од суштинског значаја за РС.

Он је рекао да је развој инфраструктуре у сеоским срединама РС од пријеке потребе да би се човјек осјећао човјеком.

Избор стратешких циљева руралног развоја РС у потпуности је у сагласности са директивом Европске комисије која регулише начин подршке руралном развоју из Европског фонда за пољопривреду и рурални развој за земље чланице ЕУ, наводи се у овом документу.

Стратегијом је предвиђено оснивање агенције за рурални развој на нивоу РС да би се ојачала институционална уређеност која је важна за успјешно провођење програмских активности руралног развоја.

У документу се наводи да је за реализацију Стратешког плана, односно за планирана улагања у овом периоду потребно обезбиједити више од 1,5 милијарди КМ.

За реализацију цјеловитог стратешког плана руралног развоја РС предвиђена су три стратешка циља, 16 специфичних циљева, 54 мјере и 161 подмјера.

Посланик СНСД-а Боро Рудић сматра да је Стратергија веома добар документ који ће омогућити да се, уз помоћ државе, у наредном периоду изнађе могућност да поједине сеоске средине у РС које имају развојне потенцијале себи приуште бољи живот.

Посланик СНСД-а Јовиша Ковачевић истиче да би овај документ требало да пружи одговоре на питања како одржати младе на селу, ојачати ресорно министарство пољопривреде и неискориштене потенцијале пољопривреде РС, а посланик ове странке Ненад Кесић сматра да Народна скупштина РС треба да пружи пуну подршку овој стратегији и Влади РС на њеној реализацији, наглашавајући да је увјерен да ће за реализацију стратегије бити потребно уложити двоструко више средстава од планираних.

Посланик СДС-а Горан Перковић оцијенио је да је ријеч о обимном и уопштеном документу који је непрецизан и који не предвиђа додатна средства за остварење стратешког плана и јасне рокове и извршиоце активности.

Посланик ПДП-а Ђуро Станојевић сматра да неповољну ситуацију за остварење овог плана представља уситњеност сеоских посједа, миграција становништва и недовољно развијена сеоска инфраструктура.

Посланик ДНС-а Драгутин Родић рекао је да је ријеч о врло квалитетном документу који треба да добије општу подршку у парламенту РС.

Мехмед Копић из СДП БиХ очекује да ће овај програм унаприједити живот на селу, али да у програму треба посебан акценат дати развоју пољопривреде и локалне инфраструктуре.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog