Svijet

Русија: Нови закон о употреби Оружаних снага у иностранству од стране предсједника

МОСКВА - Предсједник Русије Дмитриј Медведев потписао је нови закон о одбрани, којим се проширују могућности шефа руске државе да оперативно употријеби Оружане снаге у иностранству.


Амандмане на тај закон усвојила је Државна дума (доњи дом парламента) 23. октобра и Савјет федерације (горњи дом) 30. октобра.

Ангажовање руске армије раније било могуће само у борби против тероризма.

Новим рјешењима је одређено да формације Оружаних снага могу да буду ангажоване у иностранству за одбијање напада на војску, или друге јединице или органе безбједности (на примјер Федералне службе безбједности), које су лоциране у иностранству.

Оружане снаге могу да буду употријебљене и за одбијање или спречавање оружаног напада на другу државу, ако она то затражи, заштиту руских грађана од оружаног напада на њих, борбу против гусарења и осигурање безбједности пловидбе.

Закон је допуњен и тачком 10, која одређује, у складу са одредбама Устава, редосљед доношења одлуке о оперативној употреби Оружаних снага у иностранству.

Ранијим прописима било је могуће употријебити Оружане снаге Русије у иностранству само за спречавање међународне терористичке активности и ради задатака у складу са међународним споразумима.

Одговарајућа одлука ће се доносити на основу уредбе Савјета Федерације, чија је то уставна надлежност.

У новијој историји, горњи дом парламента већ је доносио такве уредбе, као када су у јулу 2006. године убијени службеници руске амбасаде у Ираку.

Тада је предсједнику Русије дозвољено да употријеби "формације Оружаних снага Русије и јединице специјалних намјена ван територије Русије ради спречавања међународне терористичке активности против Русије, или против држављана Русије, или лица без држављанства, која стално живе на територији Русије".

Медведев је 5. новембра рекао да ће се одлуке о употреби оружаних снага у иностранству доносити само у изузетним случајевима, ради заштите руских грађана.

"Такве одлуке имају апсолутно ванредан карактер и доносиће се само у случају крајње неопходности", рекао је Медведев на сусрету са члановима Савјета федерације.

Лидер Русије истакао је да грађани Русије треба да буду заштићени на свакој тачки земаљске кугле и да осјећају заштиту државе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog