Svijet

Браун: Блер је наш једини кандидат

ЛОНДОН - Британски премијер Гордон Браун одлучио је да једини кандидат за нове функције у Европској унији, предвиђене Лисабонским уговором, буде некадашњи шеф владе Тони Блер, чиме је ставио тачку на бројне спекулације о активностима шефа дипломатије Дејвида Милибанда у круговима ЕУ.


"Блер ће се кандидовати за предсједника ЕУ и он је једини кандидат Британије", саопштио је британски премијер Гордон Браун на конференцији за новинаре.

Браун је први пут званично рекао да се више ниједан Британац неће кандидовати за нове функције у ЕУ и демантовао информацију да британски министар спољних послова Дејвид Милибанд намјерава да се кандидује за првог шефа дипломатије ЕУ.

Аналитичари наводе да Блер нема шанси да буде изабран за предсједника Уније, јер би изгубио подршку осталих чланица Уније.

У многим државама кандидатура Блера изазива незадовољство, а у главне разлоге убраја се његова одлука да у вријеме кад је био шеф владе заједно са САД уђе у рат против Ирака под лажним изговором да Багдад посједује оружје за масовно уништење.

Разлог је и одбијање Британије да се укључи у еврозону и шенгенску зону Уније. Блеру не иде у прилог ни то што представља једну од највећих европских држава, чији је утицај у ЕУ веома велики, па су због тога оправдана страховања малих чланица да ће пасти под доминацију великих држава као што је Британија.

Медији наводе да је Милибанд дао јасан сигнал да је вољан да напусти британску политику када је прије неколико дана, у посљедњем тренутку стигао на самит лидера Уније у Берлину на којем се расправљало о будућим кандидатима за нове функције.

Након састанка се спекулисало о томе да би Милибанд могао да буде именован за првог шефа дипломатије Уније, међутим, о томе нико није желио да говори, па ни сам Милибанд.

Лисабонским уговором предвиђено је да ротирајуће предсједавање Европском унијом замијени функција предсједника, чији би мандат био двије и по године. Такође, Уговором се уводи и функција шефа дипломатије која би уредила однос досадашњег високог представника за спољну политику и безбједност и комесара за спољну политику.

Европске дипломате сматрају да белгијски премијер Херман ван Ромпеј има веће шансе да побиједи у трци за предсједника ЕУ него Блер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog