Društvo

Усвојена Омладинска политика РС до 2015. године

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас једногласно Омладинску политику РС за период од 2010. до 2015. године.


Министар за породицу, омладину и спорт РС Проко Драгосављевић рекао је да документ дефинише области образовања, запошљавања, стамбеног збрињавања, социјалне политике, информисања и организовања младих.

„Обрађени су стратешки циљеви гдје су дефинисани носиоци, извори средстава и партнери и то је добра платформа за рјешавање питања младих за наредних пет година", рекао је Драгосављевић посланицима.

Посланик СНСД-а Никола Баштинац рекао је да је потребна боља координација између локалног и републичког нивоа када су у питању органи задужени за питања младих.

„Треба основати удружење референата за питања младих у локлним самоуправама које би комуницирало са републичким органима за питања младих, нешто попут Савеза градова и општина РС", рекао је Баштинац.

Он је нагласио да је таква координација нарочито потребна када је ријеч о пројектима омладинских организација који се финансирају и из локалних и из републичког буџета, али без икакве координације.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица указао је на податак из овог документа да је образовање у РС још неефикасно и нерационално.

„На улазак у ЕУ без знатног помака у овој области РС не може рачунати", рекао је Говедарица.

СДС је предложио закључак да Министарство за породицу, омладину и спорт РС парламент Српске о реализацији овог документа извјештава шестомјесечно умјесто једном годишње, али посланици нису подржали такав закључак.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је највећа одговорност на онима који треба да више од 200 конкретних програма преточе у краткорочне мјере.

„Ради се о мјерама које су у надлежности не једног већ многих министарстава и институција РС, дакле ради се мултисекторалним мјерама. Кључни орган јесте Министарство за породицу, омладину и спорт и за спровођење мјера и за координацију између свих тих институција", рекао је Бореновић.

Он је додао да је према процјенама ПДП-а за запошљвање 10.000 младих у наредних пет година годишње потребно око седам милиона марака, а то, како је навео, нису велика средства за буџет од милијарду и по марака.

У документу је наведено да се у РС на евиденцијама незапослених налази око 37.700 младих до 30 година, да од тог броја 78,6 одсто су или без радног искуства или имају радно искуство до три мјесеца, а њих 57,8 одсто су дугорочно незапослени, што значи дуже од деценије.

Од 218.166 младих у РС њих 184.051 живи са родитељима или старатељима, 20.889 има ријешено стамбено питање, а 5.185 плаћа кирију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog