Svijet

Kушнер: Израел не жели мир

ПАРИЗ - Француска страхује да Изреал више не жели да склопи мировни споразум за Блиски исток, изјавио је данас шеф француске дипломатије Бернар Кушнер и додао да се Париз одлучно противи градњи јеврејских насеља на Западној обали.


Израелски премијер Бењамин Нетанјаху одржао је синоћ разговоре са америчким предсједником Бараком Обамом у Вашингтону, а сутра би требало да се састане са француским предсједником Николом Саркозијем.

Кушнер је у изјави за француски радио јасно ставио до знања да не очекује брз напредак у израелско-палестинским мировним преговорима.

"Оно што ме боли и што нас шокира јесте да је некада постојао велики мировни покрет у Израелу. Постојала је љевица која је била гласна и стварна жеља за миром", рекао је Кушнер.

Он је додао да му се чини да је та жеља потпуно нестала и да људи више не вјерују у њу, али да се нада да гријеши.

Када је Саркози ступио на дужност 2007. године, снажно се заузимао за поправљање односа са Израелом, вјерујући да Париз неће моћи да буде кредибилан партнер у блискоисточном мировном процесу уколико влада мишљење да је пристрасан према Арапима.

Односи са Нетанјахуовом Владом тренутно су оптерећени отвореним залагањем Француске да Израел обустави градњу јеврејских насеља на Западној обали.

Кушнер је рекао да Саркози и Нетанјаху имају веома различите ставове о овом питању.

Шеф француске дипломатије прошлог мјесеца отказао је посјету Израелу и палестинским територијама. Није објављено званично објашњење, али је један француски дипломата рекао да Израел отежава приступ Гази.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog