Svijet

Палестинци обиљежавају пет година од смрти Јасера Арафата

РАМАЛА - Хиљаде Палестинаца окупило се данас у Рамали поводом пет година од смрти палестинског лидера Јасера Арафата у вријеме док влада Махмуда Абаса пролази кроз политичку кризу.


Предсједник Абас, насљедник Арафата, требало би да одржи говор.

Окупљени су развили палестинске заставе, покрета Фатах чији је лидер био Јасер Арафат, а сада је Махмуд Абас, као и портрете двојице лидера.

"Тренутак истине је дошао и морамо бити искрени са палестинским народом и морамо му рећи да није постигнуто рјешење двије државе (израелске и палестинске), након 18 година преговора", рекао је за АФП палестински преговарач Саеб Ерекат.

Он је истакао да сматра да је предсједник Абас дошао до тренутка када мора да каже да Израел не жели рјешење ни мировни процес који би довео да стварања независне палестинске државе.

Предсједник Абас је 5. новембра најавио да се неће поново кандидовати на палестинским предсједничким изборима због блокаде мировног процеса који је обустављен након израелске офанзиве у Појасу Газе од децембра 2008. до јануара 2009. године.

Еракат је објаснио да је ово одбијање убиједило Палестинце да Израел не жели палестинску државу на окупираној територији.

"Палестинци нису спремни за наставак преговора по сваку цијену. Потребан је међународни притисак на Израел", оцијенио је Еракат

Јасер Арафат преминуо је 11. новембра 2004. године у 75. години у војној болници у Кламарту у близини Париза.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog