Svijet

Филипини: ''Прорадио'' вулкан ''Мајон''

МАНИЛА - Вулкан "Мајон" у централном дијелу Филипина почео је да избацује пепео због чега је више становника околних мјеста започело евакуацију у страховању од ерупције.


Вулканолог ренато Солидум рекао је да није подигнут ниво узбуне због најактивнијег вулкана на Филипинима али уколико магма и даље настави да расте онда би се могла очекивати ерупција у сљедећих неколико седмица.

Јужно од вулканског кратера у мјесту Дарага градоначелник Сисеро Тринфанте наредио је евакуацију више од 800 мјештана села Матног и Банадеро.

Званичници су у више од 700 села и градова подијелили бежичне системе за обавјештавање како би се у случају потребе могла покренути евакуација.

Масовна евакуација биће покренута у случају да филипински Институт за вулканологију и сеизмологију подигне степен узбуне на виши ниво. Око 30 000 лица евакуисано је приликом посљедње ерупције 2006. године

Упућена су упозорења мјештанима да се не одлази на планинарење, брање орхидеја, обраду земљишта и друге активности на обронцима 2 460 метара високог вулкана .

Навећа ерупција "Мајона" била је 1814. године када је страдало више од 1 200 лица док је један град нестао у муљу. Од ерупције 1993. године погинуло је 79 лица.

Филипини се налазе у такозваном пацифичком "пламеном појасу" гдје су вулканске и сеизмолошке активности честа појава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog