Svijet

Бразил: Зашто нема струје

САО ПАУЛО - Бразилски предсједник Луис Ињасио Лула да Силва затражио је данас хитно објашњење за највећи нестанак електричне енергије у посљедњој деценији, због којег је велики дио земље био у мраку више од пет сати.


Лула је на састанку са министром енергетике изразио сумњу у поузданост бразилске електродистрибуционе мреже.

Синоћ је због нестанка струје у мраку остало неколико десетина милиона људи у југоисточном дијелу земље, укључујући Сао Пауло и Рио де Жанеиро.

Званичник Министарства енергетике изјавио је да је иницијалном истрагом утврђено да је квар настао због јаке олује која је прекинула три вода из велике хидроцентрале Итаипу, на граници Бразила са Парагвајем.

Неки енергетски експерти изразили су сумњу да је олуја могла да изазове истовремени нестанак електричне енергије у обје земље.

Званичници су првобитно саопштили да је нестанак струје услиједио због квара у хидроцентрали, али је компанија „Бинасионал", која одржава постројење, саопштила да се проблем догодио на неком другом мјесту.

У саопштењу се наводи да хидроцентрала, која покрива 20 одсто потреба Бразила за електричном енергијом и 90 одсто потреба Парагваја, функционише нормално, али да не може да испоручи енергију, јер се негдје догодио прекид на преносној мрежи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog