Svijet

Индија и САД не знају куд са опасним бродом

ЊУ ДЕЛХИ- Бивши брод америчке морнарице, коме Индија није дозволила да буде растављен у њеној луци Аланг због бојазни од загађења, нема куда, а његови власници кажу да не знају шта да раде с њим.


„Брод се не може раставити. Не могу вам рећи шта ће бити с њим", изјавио је Нареш Амрубај Куман, заступник власника брода „Платинум 2", који је усидрен недалеко од града Гуџарата.

Локалне власти прво су дозволиле броду да уплови у Аланг, највећу свјетску луку за растављање старих бродова, али је послије истраге централне Владе препоручено да се дозвола повуче.

Истражитељи су утврдили да „Платинум 2", некада познат као амерички ратни брод „Независност", садржи 238 тона материјала обогаћеног азбестом, више од 100 истрошених акумулатора са оловом и непознату количину токсичних хемикалија ПЦБ.

Куман је рекао да му није познато да ли власници, чији је идентитет одбио да објави, намјеравају да одвуку брод у другу земљу и додао да је труп брода пробушен.

„Постоји рупа на трупу. Покушавамо да затворимо цурење. Не могу да кажем шта ће се десити ако се рупа повећа. Брод у овом тренутку плута", рекао је Куман.

Француски носач авиона „Клеменсо" није добио дозволу да уплови у Аланг 2006. године, јер је садржавао материјале обогаћене азбестом. Власти су страховале да би растављање овог брода угрозило здравље лучких радника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog