Nauka

НАСА: Биће свијета и послије 2012. године

ВАШИНГТОН - Свијет неће нестати 21. децембра 2012., истакла је америчка свемирска агенција НАСА, у саопштењу којим је покренула кампању оповргавања гласина о „апокалипси" које шире разни интернет сајтови, а сада и Холивуд својим најновијим филмом ''2012''.


Најновије остварење студија ''Сони пикчерс'', у чије је снимање уложено 200 милиона долара и које ускоро треба да почне да се приказује у биоскопима, говори о крају људске цивилизације према миту о календару племена Маје.

Судећи по мрачном сценарију филма, који оповргава НАСА, крај свијета би се могао десити када планета X или Нибиру буде ударила Земљу.

Мистериозну планету су, наводно, открили Сумери, тако барем тврде псеудонаучници, љубитељи паранормалних појава и Интернет теоретичари.

На оптужбе појединих сајтова да „крије истину" о постојању те планете, НАСА је одговорила да су такве приче „само још једна Интернет превара".

„Не постоје фактички докази за такве тврдње", наведено је у саопштењу објављеном на сајту НАСА.

Да нека планета јури право на нас, астрономи би је уочили још прије десетак година, а данас би она већ била видљива голим оком, истакла је НАСА.

„Научници од кредибилитета широм свијета знају да не постоји опасност везана за 2012", инсистира америчка агенција, додавши да „наша планета већ више од четири милијарде година сасвим лијепо егзистира".

У свемиру кружи планета по имену Ерис, али то мало свемирско тијело, налик Плутону, не представља никакву опасност пошто Земљи најближе може да приђе на раздаљину од 6,4 милијарди километара.

Бројне књиге и на стотине страница на Интернету тренутно се баве темом најављиване катастрофе као што су „Апокалипса 2012" и „Како преживети 2012"

Према претходним предвиђањима, апокалипса је требало да се догоди у мају 2003, али пошто се тада ништа није догодило, датум „судњег дана" помјерен је за зимску краткодневницу 2012. који се поклапа са крајем календара Маја.

НАСА је навела и да се календар древног народа заправо не завршава 21. децембра 2012. јер одмах затим наступа нови период у коме у наредних неколико деценија нема, ни на видику, планетарног поравнавања.

Чак и да дође до овог поравнавања, како то неки предвиђају, његов утицај на нашу планету био би „занемарљив", тврде у НАСА.

Што се пријетећих комета и астероида тиче, НАСА је указала да су велики судари са њима изузетно ријетки. Вјерује се да се посљедњи удар те врсте догодио прије 65 милиона година што је довело до изумирања диносауруса.

„Установљено је да нема претећих астероида величине оног који је узроковао уништење диносауруса", поручила је америчка свемирска агенција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog