Svijet

Цар Акихито: Заборављају се лекције из Другог свјетског рата

ТОКИО - Јапански цар Акихито је у говору поводом 20 година од ступања на трон изразио забринутост да ће будуће генерације заборавити лекције из Другог свјетског рата.


Јапански цар је изразио страховање да ће народ заборавити своју историју, посебно године након што је његов отац Хирохито дошао на трон.

Акихито је нагласио да је Хирохито знао важност мира и додао да је владавина његовог оца отпочела у веома тешко вријеме.

"Бројне су лекције које можемо научити из 60 година његове владавине", рекао је Акихито.

Јапанска агресивност током Другог свјетског рата и касније противљење промјенама и даље нарушавају односе са земљама на које је извршена инвазија, укључујући Кину и Јужну Кореју.

Хирохитова улога контроверзна је међу историчарима, који се споре око обима његове умијешаности у рат. Он се повезивао са јапанским војним кампањама, мада историчари вјерују да је кључне одлуке доносила јапанска војна влада.

На званичној церемонији одржаној у Националном позоришту у Токију премијер Јукио Хатојама пренио је цару честитке владе.

Акихито је на краткој конференцији за новинаре рекао да је доброг здравља, чиме је покушао да умањи забринутост јавности у његово здравствено стање након медицинског третмана због рака.

Седамдесетпетогодишњи Акихито постао је цар 7. јануара 1989. године након смрти његовог оца Хирохита.

Након периода жалости за оцем, Акихито је званично крунисан као 125. јапански цар 12. новембра 1990. године у царској палати у Токију.

Акихито је први јапански цар који се не сматра божанством.

Његов отац одрекао се царске божанствености декларацијом 1. јануара 1946. године.

Послијератни јапанкски устав укинуо је цару политичка овлаштења и ограничио је његову улогу да буде симбол јединства нације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog