Republika Srpska

Београд: Oтворен 47. међународни сајам намјештаја

БЕОГРАД - Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић Србије отворио је данас у Београду 47. Међународни сајам намјештаја, опреме и унутрашње декорације, на коме излаже 350 произвођача из Србије и 150 гостију из иностранства, међу којима и излагачи из Републике Српске.


Динкић је изјавио да у индустрији намјештаја данас доминирају мала предузећа, која у Србији чине 92 одсто укупне индустрије намјештаја, а заједно са средњим предузећима у држави чине 99 одсто производње.

Он је нагласио да је Србија у првих девет мјесеци ове године извезла намјештаја у вриједности око 95 милиона евра, а увезла око 135 милиона евра, и додао да је њен потенцијал за извоз много већи у наредном периоду.

Динкић је навео да је Србија највише намјештаја извезла у Русију, затим у БиХ, Италију, Црну Гору, односно, углавном у земље са којима има споразуме о слободној трговини.

Он је најавио да Влада Србије за сљедећу годину спрема специјални програм за подршку произвођачима намјештаја у мање развијеним подручјима као што су југ државе, Санџак и слабије развијени крајеви Војводине.

"Даћемо привилигеван положај свим радно-индустријским гранама, укључујући и индустрију намјештаја већ од јануара сљедеће године, када буде усвојен буџет", најавио је Динкић.

Директор Беградског сајма Анђелко Трпковић рекао је да на Сајму намјештаја има више од 500 излагача.

Он је рекао да је овај сајам један од најзначајнијих, јер ни један други од 40, колико годишње организује Београдски сајам, нема толико значајних излагача из Србије.

Трпковић је додао да на овом сајму традицонално наступају излагачи из РС, Хрватске, Словеније, истичући да ове године има и велики број произвођача из Турске.

"С обзиром на изазове и кризу која влада, задовољни смо учешћем наших излагача. Нама је јако важно да смо присутни овдје и да грађани Србије виде шта можемо", рекла је Јасна Бркић, потпредсједник Владе РС.

Она је изјавила новинарима послије отварања Сајма намјештаја да је сљедећи корак у сарадњи РС и Србије у дрвном сектору повезивање произвођача и изналажење нових тржишта и заједничких наступа, те кориштење предности Споразума о слободној трговини који Србија има са Русијом, а БиХ са Турском.

Министар Динкић рекао је да Србија и РС имају мотиве и интересе да направе сарадњу у комплетном сектору не само финалне производње намјештаја, већ да направе репро-цјелине ради заједничког наступа на нека трећа тржишта.

Он је подсјетио да Србија има уговоре о слободној трговини са Руском Федерацијом, истичући да ће и произвођачи из РС, ако се добро повежу, имати одговарајући интерес.

Динкић је истакао да произвођачи из РС имају потпуно исти статус као и произвођачи намјештаја из Србије.

"Ми смо споразумом који смо потписали са Владом РС омогућили да и произвођачи намјештаја који долазе из РС могу да продају свој намјештај у Србији уз повољне услове, уз потрошачке кредите који су на рок од пет до седам година, а камата је само шест одсто годишње", рекао је Динкић.

Министар економије и регионалног развоја Србије додао је да је до сада већ 11 000 грађана ове године куповало намјештај на кредит.

"Ово је погодност коју смо ми дали грађанима Републике Српске, као што сте ви дали нама могућност да крагујевачки `пунто` можемо да продајемо у РС", истакао је Динкић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog