Republika Srpska

Прихваћена иницијатива за вођење разговора о зајму ИБРД

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ прихватио је данас иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања зајма за развојне политике/буџетска подршка (ДПЛ) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) и Кредита за развојне политике/буџетска подршка (ДПЛ) између БиХ и Међународне асоцијације за развој (ИДА).


Министарство финансија и трезора БиХ ће након окончаних преговора, у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, доставити Приједлог основа Савјету министара БиХ на разматрање.

Ради ублажавања утицаја глобалне економске кризе и договореног стендбај аранжмана с Међународним монетарним фондом, Свјетска банка планира да пружи подршку од 185 милиона евра буџетима и платном билансу БиХ за период од 2009. до 2011. године - саопштено је из Савјета министара БиХ.

Услови кредита и његова алокација између ентитета биће договорени током преговора, а овај пројекaт биће проведен како би био успостављен одрживи фискални оквир, смањиле одређене категорије потрошње те побољшао систем усмјеравања социјалне помоћи према најугроженијим категоријама становништва.

Савјет министара БиХ прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања зајма за Пројекат социјалне заштите и запошљавања између БиХ и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) чији је износ 15 милиона долара, од чега је на Федерацију БиХ алоцирано 60 одсто, а на Републику Српску 40 одсто.

Министарство финансија и трезора БиХ ће након окончаних преговора, у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, доставити Приједлог основа Савјету министара БиХ на разматрање.

На овај начин биће подржане ентитетске власти у провођењу мјера договорених с Међународним монетарним фондом (ММФ) и Свјетском банком у погледу реформи социјалног сектора и подршке запошљавању.

Савјет министара БиХ прихватио је данас и иницијативу Министарства финансија и трезора ради закључивања Кредита за Пројекат општинског развоја између БиХ и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) у износ од 35 милиона долара уз могућу отплату кредита до 30 година и грејс период до 17,5 година, с тим да ће кредитни услови бити прецизирани током преговора.

Министарство финансија и трезора ће након окончаних преговора, у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, доставити Приједлог основа Савјету министара БиХ на разматрање.

Реализацијом овог пројекта биће финансирана реконструкција пречистача отпадних вода и канализационе мреже у Кантону Сарајево.

Савјет министара БиХ подржао је иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања Уговора о гаранцији за пројекат "Међународни аеродром Сарајево" између БиХ и ЕБРД-а.

Министарство финансија и трезора Бих ће након окончаних преговора, у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ, доставити Приједлог основа Савјету министара БиХ на разматрање.

На овај начин ће Међународном аеродрому Сарајево, уз гаранцију БиХ, бити омогућена реализација кредита Европске банке за обнову и развој. Вриједност кредита је 25 милиона евра, с роком враћања од 15 година, укључујући грејс период од три године уз еурибор камату.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog