Republika Srpska

Бајатовић: Србијагас се спремио за могући гасни рат

БЕОГРАД - Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић оцијенио је да неће бити гасне кризе као што је била у јануару ове године и истакао да би Србија сада имала домаћих резерви за 60 дана, ако би се поново десио "куршлус" у испоруци гаса на линији Русија - Украјина.


"Мислим да неће бити гасне кризе у оном обиму у којем се десила у јануару ове године, јер то није интерес ни Русије нити Украјине, ни ЕУ. У том троуглу ће се то питање решавати, можда уз неко уплитање САД, али не говоримо о политици, него о економији", рекао је Бајатовић. Он мисли да до 18. јануара неће бити кризе у снабдијевању руским гасом, јер је то датум одржавања избора у Украјини те наводи да Украјина, уз помоћ ЕУ, некако плаћа Русији испоручени гас.

 

Бајатовић је навео да је планирани капацитет гасовода Јужни ток, чији ће непосредна градња почети најраније крајем 2010. године, повећан са 31 на 63 милијарде кубних метара, а кроз Србију ће пролазити између 36 и 41 милијарди кубних метара гаса, од чега ће ова држава зарадити пола милијарде евра. "То знамо, јер управо данас је руски тим почео са инжењерима Србијагаса да обилази будућу трасу", рекао је Бајатовић. Онм је навео да ће 17. новембра у Швајцарској бити потписан уговор о формирању заједничког предузећа Србијагаса и Гаспрома за изградњу гасовода Јужни ток, а вјероватно ће услиједити и формирање сличних предузећа Русије са осталим земљама, које се желе придружити овом пројекту. Бајатовић је напоменуо да су данас Словенија и Хрватска придружиле овом пројекту.

"Мислим да је Јужни ток сада реалност и побиједио је конкурента Набуко, а све више земаља жели да се прикључи", додао је Бајатовић. Према његовим ријечима, ових дана се завршава прва фаза складишта гаса у Банатском двору, завршава се гасовод Госпођинци - Банатски двор. "Наручили смо линије за производњу што ће бити завршено до краја децембра, које ће монтирати и испоручити двије аустријске фирме, све потребне бушотине су пробушене. То постројење до краја децембра треба да буде у пуном погону", каже Бајатовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog