Politika

Селман: У Барашиновом писму примјетан политички утицај

БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да је у писму јавности које је прије два дана упутио главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин уочљив и политички утицај.


"Aко је то и његово мишљење, онда он има огроман проблем у свом тужилаштву, јер политика није саставни дио правосудног система. Из тих разлога Барашин би требало да добро размисли како и о чему прича", рекао је Селман.

Према његовим ријечима, потпуно је непримјерено да се главни тужилац на такав начин обраћа становништву БиХ, јер је то противно кодексу понашања тужилаца који је прописао Високи сдуски и тужилачки савјет /ВСТС/.

"Није било његово, као главног тужиоца, да износи податке о томе да ли је пријава Владе РС, или било која друга, основана или неоснована. То се ради путем званичних аката које тужилаштво упућује лицима која су поднијела кривичну пријаву", рекао је Селман.

Он је додао да се предметни тужилац изјаснио о томе и да нема потребе да Барашин, као носилац највише функције у Тужилаштву БиХ, уопште коментарише поступке и одлуке својих тужилаца.

"Генерално, рад Тужилаштва БиХ је на најнижем могућем нивоу и апсолутно је неефикасан. Разлози због којих је формирано Тужилаштво БиХ нису испуњени. Тужилаштво БиХ показало се потпуно нефункционално", истакао је Селман.

Барашин у отвореном писму становницима БиХ, високом представнику Валентину Инцку и шефу делегације Европске комисије у БиХ Димитрису Куркуласу тврди да је Влада РС у документу "Лажно приказивање друштвених и економских прилика у РС" из непознатих разлога изоставила одређене чињенице у вези са пријавом против девет лица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog