Društvo

Плавшићева: Одговорна сам зато што нисам знала

БЕОГРАД - Некадашња предсједница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да је тек у затвору у Хагу сазнала за злочине које је починила српска страна и да је схватила да је одговорна и за то што није знала.


"Нисам знала за убиства и крива сам што сам заузимала такву позицију, а нисам знала шта се дешава. Према томе, потпуно се слажем са судом кад каже: `Знали сте, или сте морали да знате, па шта сте учинили`. Нисам знала, али сам морала да знам. Била сам неодговорна према самој себи", рекла је Плавшићева.

Она је рекла како остаје при тврдњи да је на позицији члана предсједништва РС била задужена за хуманитарне послове, да није добијала службене информације нити знала шта се дешава на терену и нагласила да су злочини српске стране, о којима је читала у Хашкој оптужници, за њу представљали трагично откриће.

Плавшићева је навела да је очекивала да ће и остали оптужени на некада највишим функцијама преузети одговорност на себе и тако скинути кривицу за злочине са српског народа.

"Мислила сам да ће и други као ја изаћи и стати на црту. Да ће да кажу оно што сам ја рекла, да српски народ није крив за злодела. Ја преузимам одговорност на себе. Мислила сам ако ја то урадим, па где су ти мушки онолики, по два метра, па да стану уз мене и завршимо то онако како се Нирнбершки процес завршио за неколико мјесеци. Очекивала сам да ћу својим поступком изазвати оне кључне људе који су били изнад мене. Да дођу тамо и да кажу: `Доста са санкцијама, доста са оптуживањем српског народа, кривица је индивидуална`. Али видела сам нема говора, сви су се ко мишеви, онолике људине, у рупе сакрили", оцијенила је Плавшићева.

Она је објаснила да је њеном признању кривице на неки начин подстакао и разговор са патријархом Павлом два дана уочи повратка са провизорне слободе у Хаг.

"Ја му кажем: `Није мени тешко рећи истину, али пред ким ја то говорим? Јесу ли ти људи заслужили ту истину?`. Он ми каже: `И у тој судници је Бог`. За мене је тај проблем био ријешен", рекла је Плавшићева.

Некадашња предсједница РС истакла је како се не би противила ни смртној казни, да је Хашки трибунал прикупио и предочио на подједнак начин доказе и о злочинима над српским народом.

"Када би биле такве исте кутије докумената о ономе шта су други народи Србима радили, па да постоји смртна казна, ја бих рађе отишла под ту казну. Јер тада би се могло и говорити о помирењу и правди. Овако у Хашком трибуналу има правне процедуре на претек, али правде нема", рекла је Плавшићева.

Она је истакла да нема ништа против истине и помирења, али да су ти циљеви Хашког трибунала данас заборављени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog