Politika

Дачић: Статут Војводине је велики пораз аутономаша

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић сматра да је Статут Војводине највећи пораз аутономаша послије 20 година.


"Ово је највећи пораз аутономаша после две деценије. Пропала је њихова концепција о Војводини као републици и ако неко мисли да је добио републику тиме што је добио војвођанску Академију наука и уметности, онда је он велики маркетиншки мајстор", рекао је Дачић.

Дачић, који је и лидер Социјалистичке партије Србије, поручио је да Србија никада неће дозволити да Војводина изађе из њеног оквира.

Он је оцијенио да овакав Статут није корак ка федерализацији Србије.

"Овај статут је далеко испод онога што је Војводина имала по Уставу из 1974. Убачена је одредница да је Војводина неотуђиви део Србије, покрајина нема право да доноси законе, да склапа међународне уговоре, а Влада може пред Уставним судом да оспори одлуке војвођанских власти", закључио је Дачић.

Он такође сматра да одредба о референдуму не може касније да буде основ за самоопредјељење.

"Уставом је дефинисано да је Србија недељива територија. Искрено, сматрали смо да та одредба није неопходна, јер не постоји бојазан да би неко могао да укине аутономију, или мења територију покрајине без сагласности њених грађана", објаснио је Дачић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog